TERIMA KASIH SUDI SKODENG BLOG SAIA,,DAH TENGOK TU RAJIN-RAJIN KAN LA JARI TU FOLLOW BLOG SAIA,,KALAU DA FOLLOW TU,SILA LAH TINGGALKAN LINK BLOG ANDA DI SHOUTBOX SAIA,,,BAWAK SEKALI ANGKATAN TENTERA ANDA FOLLOW SAIA YA,, =D

pengikut setiaku,, =)

Sunday, 9 October 2011

mencuci myspace =D



pergh!!! gilak la,,,da lama tu tak bukak myspace,,, biase la,,isik mengadap mukabuku je,,, sekali bukak,,,HAH KAU!! da jadi ape da,,boring siot aku tengok,,dan sekarang aku nak selesaikan satu MISI!!!!



MEMBUANG SEMUA GAMBAR-GAMBAR AKU DALAM MYSPACE!!!



tapi sebelum buang, aku nak copy semula gambar2 tu semua then paste kat folder laptop nie,,,takot nanti rindu pulak tak tengok gambar2 tu semua,,,=)



oky,,,kita boleh start misi kita tu,,,eh silap,,,MISI AKU,,,,,



...............................................................................................



DONE!!!



pergh!!! banyak gilak gambar aku tak pakai tudung dalam tu,,,ish3,,,biasa la tu,,,zaman jahiliah aku,,, sekarang da matang sikit,,,kena tutup semua tu,,=)

Wednesday, 14 September 2011

Karam Singh Walia - Ayat Power !



1. Kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke bawah 
2. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan 
3. Tiada rotan, pelempang berguna juga 
4. Biar lambat asalkan tak cepat 
5. Biar putih tulang, jangan kuning gigi 
6. Di mana ada gula di situ adalah gula-gula 
7. Kalah jadi abu, menang jadi arang, seri jadi abu bakar 
8. Carik-carik bulu ayam, lama-lama jadi shuttleco ck 
9. Secupak takkan jadi 18 cupak 
10. Gajah mati meninggalkan gading, udang harimau mati 
      meninggalkan kulit, manusia mati meninggal dunia 
11. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di 
      dalam mulut. 
12. Harapkan pagar, pagar tidak boleh diharap 
13. Alang-alang mandi biar guna sabun 
14. Berapa berat mata memandang, berat lagi seguni beras 
15. Cubit paha kanan, paha kiri tak rasa apa-apa pun 
16. Diam-diam ubi berisi, diam-diam orang.... bisu 
17. Hidup segan mati di tanam 
18. Ikut hati mati, ikut rasa merasa 
19. Lembu punya susu cap teko dapat nama 
20. Sehari selambar benang lama-lama benang habis 
21. Jika kail panjang sejengkal, beli le yang panjang sikit kalau 
      nak ngail di laut. (beli la pukat tunda lagi baik) 
22. Hendak seribu daya, tak hendak tak apa 
23. Membujur lalu melintang pukang 
24. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, 
      lebih baik hari tak hujan 
25. Sebab pul ut santan binasa, sebab mulut habis pulut 
26. Kecil-kecil cili padi, kecil lagi biji cili 
27. Kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi boleh blah!! 

MAKNA CINTA, KASIH, SAYANG DAN HATI



(sebelum kahwin)
C = cubit kiri, kanan rasa.
I  = impian indah ibarat syurga.
N = nikah impian utama.
T = taat setia membawa bahagia.
A = awal dan akhir bersama-sama

(selepas kahwin)
C = cuka yang dituang pada luka.
I = iblis yang merosak minda.
N = nafsu semata-mata.
T = tuba yang dibalas semula.
A = api dalam neraka.

(sebelum kahwin)
K = kongsi semua suka duka.
A = abang adik, ayang anja.
S = sumpah janji di bibir sentiasa.
I = istana bahagia dah dicipta.
H = hatiku hatimu jua.

(selepas kahwin)
K = kaki tangan naik kat kepala.
A = abuk pun tara , nak makan apa??
S = simpati langsung tak ada.
I = ironi membakar jiwa.
H = hidup mati sama je.

(sebelum kahwin)
S = sikit-sikit SORRY, sikit-sikit SORRY,mengada!
A = asal free mesti nak jumpa.
Y = you lap me, I lap you!
A = apa saja sanggup diduga.
N = nak itu, nak ini... mesti dapat.
G = gula-gula, coklat, teddy bear hadiah utama.

(selepas kahwin)
S = salah sikit kiamat dunia.
A = air tak sedap, basahlah mata.
Y = yang betul dia je.
A = ada takde, bagi anak reti la.
N = nak dilawan, digelar derhaka.
G = gaduh sampai lebam.

(sebelum kahwin)
H = hanya dikau yang daku cinta.
A = air paip pun manis macam gula.
T = tak jumpa sehari boleh jadi gila.
I = igauan indah tak terkira.

(selepas kahwin)
H = hantu jembalang lagi sempurna.
A = air mata jadi teman setia.
T = tempat mengadu dah tak ada.
I  = ikut hati mati, ikut rasa binasa... nak buat macam mana?

tetapi yg seharusnya ialah...
C = Cinta sebelum berkahwin, biar sederhana, tak melanggar batas agama
 I = Impian rumahtangga dirancangkan bersama (bkn praktikal seblm nikah)
N = Nikah didahulukan pembuka gerbang kebahagiaan
T = Timang cahaya mata sbg pengikat kasih sayang
A = Amalkan perintah Tuhan, Insyaallah bahagia membawa ke syurga.

K = Kasih berputik dikala pertunangan diikat
A = Akad dilafaz cinta berbunga
S = Suami disanjung-tinggi
 I = Isteri disayangi
H = Harumlah kasih sepanjang zaman

S = Sayangkan Isteri kasihkan suami
A = Ada masalah, dibincangkan bersama
Y = Yang ringan sama dijinjing, berat sama dipikul
A = Amalkan hidup bertoleransi
N = Nak kekalkan bahagia, itu usaha bersama
G = Gaduh sesekali tu perkara biasa

H = Hati suami mesti dijaga
A = Apatah lagi hati isteri yang mudah tersentuh
T = Tanggung-jawab dipikul bersama
I = Isteri tak makan hati, suamipun tak cari ganti

Tips Nak Tengok Pakwe Kantoi




Menyentuh hidung

Apabila seseorang itu berbohong, tisu-tisu erektil pada hidungnya akan dipenuhi darah menyebabkan ianya membesar. Fenomena ini juga dikenali sebagai kesan pinocchio. Jadi, apabila si dia bercakap dengan anda dan kerap menyentuh hidung yang tidak gatal, sebenarnya ada sesuatu yang diselindungkannya.


Menutup mulut

Ada sesetengah orang meletakkan tangan di atas mulut mereka apabila berbohong. Ini merupakan satu tindak balas automatik yang lahir dari segi psikologi kerana dari kecil lagi sudah dididik untuk tidak berbohong. Apabila mulut mengeluarkan kata-kata dusta, tangan cuba menghalangnya.


Gagap

Apabila seseorang yang bercakap lancar dan licin tiba-tiba gagap merupakan tanda – tanda sedang mengalami tekanan emosi. Sekiranya tiada apa-apa petunjuk bahawa tekanan ini disebabkan perkara lain seperti sedih, pilu, marah dan sebagainya, kemungkinan besar orang tersebut berbohong. Jadi, jika anda bertanya pada teman lelaki / wanita anda dan si dia gagap untuk menjawabnya, maka anda tahu membuat kesimpulan atas tindakannya itu.


Pergerakan mata

Orang yang berbohong akan cuba meyakinkan pendengarnya dengan memandang tepat pada mata mangsa. Oleh itu, sekiranya kelipan mata berkurangan dari kadar biasa, ini mungkin tanda berbohong. Sebaliknya, ada juga keadaan dimana sekiranya mata seseorang itu tiba-tiba berkedip dengan banyaknya, ini merupakan tanda-tanda tekanan perasaan yang berkemungkinan disebabkan berbohong juga. Kerlipan mata yang normal sahaja menunjukkan dirinya tidak berbohong.


Melengah-lengahkan jawapan

Orang yang berbohong perlu berfikir sebentar untuk mereka cipta pembohongannya. Berfikir terlalu lama, berdehem, batuk dan sebagainya merupakan tanda-tanda bahawa orang tersebut mungkin berdusta.


Resah

Orang yang berdusta kerap gelisah dan mengubah-ubah posturnya. Apabila seseorang yang dalam keadaan tenang tiba-tiba sahaja menjadi resah dan tidak senang duduk apabila berhadapan dengan sesuatu soalan, ini berkemungkinan merupakan bahawa seseorang itu sedang berbohong

Saturday, 10 September 2011

CARA NAK COVER MALU



1. Kalo tersepak batu: Jangan terus bangun,sebaliknyer anda baring dan terus berguling-guling hingga jauh dari perhatian ramai...lepas tu baru bgn bila takde orang nampak..

2. Kalo terjatuh beskal: cepat-cepat naik beskal anda semula dan jatuh la lagi sehingga berkali-kali supaya orang ingat anda saje-saje buat lawak...

3. Kalo terjatuh tangga: terus bersilat seolah-olahanda dirasuk atau sedang berlawan dengan makhluk halus...

4. Kalo terjatuh dalam longkang: pungutlah sampah yang ada sambil marah-marah dengan suara yang kuat, pasti orang menyangka anda seorang yang amat prihatin terhadap kebersihan....

5. Kalo jatuh ketika nak naik bas: jeritlah kuat-kuat.."oi! apa tolak-tolak ni?" walaupun tiada orang di blakang anda....

6. Kalo terjatuh di dpn bus stop: terus buat-buat pengsan sehingga ada orang membantu anda..kalo takde..baring terus sampai malam dan takde orang lagi kat bus stop tu...haa...ni lah masa sesuai untuk bangun semula....

7. Kalo jatuh tergelincir kat lantai licin: tarik la kawan (atau sesiapa yang ada kat sebelah anda)untuk jatuh bersama-sama supaya tak lah anda sorang je yang dapat malu...ye tak?...

Sunday, 28 August 2011

SELAMAT HARI RAYA

Assalamualaikum,,*jawab jangan tak jawab 

ESOK RAYE!!!!! yok check persediaan sebelum raya =) 

BAJU RAYA ------> ADA!!! 
KASUT?? ------> DAH BELI!! 
KUIH RAYA ------> DAH SIAP DUA JENIS,,,YANG LAIN BELI!!! 
KEMAS RUMAH ------> DAH OKY LA NI!!! KAU NAK KEMAS MACAM MANA LAGI!! 
KETUPAT?? ------> BERESSSSSS!!!! 
PACKING BAJU ------> KEJAP LAGI LA!!! 
LETAK KUIH DALAM BALANG?? ------> NANTI LA LEPAS PULANG DARI KAMPUNG,, 
SENARAIKAN CERITA2 RAYA KAT TV ------> ITU BUKAN KERJA KAU LA!!!!! 
BASUH KERETA AYAH?? ------> ALAMAK!!! BELUM LAGI!! 

urmmm,,,nampaknya banyak yang belum selesai lagi ni,,,oky la,,,nak sempurnakan semua kerja2 tu,,,  sebelum tu aku nak ucap :- 


Assalamualaikum,,,,

Wednesday, 24 August 2011

MENGARUT..


spontan dari Emyza , Eyya dan Emyra..


Emyra : wey,,soalan number 3 dia mintak bagaimana hendak mengelak berlakunya masalah sosial kalangan remaja. korang tahu tak ape jawapan dia... 

Emyza : aku nak tulis -ibu bapa haruslah memberi nasihat kepada anak mereka ketika di rumah. 

Eyya : kat rumah aje?? kalau macam tu kat luar rumah mak bapak tak payah bagi nasihat la. macam ni,,, ''Mak, mak orang da kat luar rumah ni. mak tak boleh bagi nasihat.'' *sambil buat gelengen jari telunjuk dan reaksi muka. 

serentak kitorang ketawa. da la sebelah aku cikgu BM tu berdiri untuk tengok kitorang jawab soalan tu. boleh pulak kitorang buat lawak bodoh. nasib baik cikgu tu ikut ketawa sekali.

pengajarannya -> kalau nak jawab sesuatu soalan tu mestilah terima dek akal ye,,
   

Eyya : alamak!! hujan la,,macam mana nak balik ni,, 

Emyza : bagus la hujan. kurang rasa PANAS *sambil tengok myra ..tak la penat... 

Emyra : kurang ajar ea kau!! ala.. tak mati tak kalau kena hujan.. eh,,kalau hujan, air hujan tu masuk kat mulut,,,hehehe,, =D *senyum JOKER 

Emyza : haha..kan cikgu cakap  kalau tak sengaje terminum, puasa tak batal.

Eyya : a'ah!!! nanti bukak mulut besor-besor pastu cakap T.A.K.S.E.N.G.A.J.A!!!! bhahahaha,,

peringatan!!! -> jangan cuba buat apa yang kitorang cakap tuu...

 3) dan ini baru tadi berlaku..masa jalan kaki balik sekolah. 

Emyza : myra.. aku lapar la.. 


Emyra : huhh,, aku tak lapar, cuma aku HANGUS je,, 


Emyza : (ketawa terbahak-bahak) *patut la,,, 


Emyra : ehkk,, bukan HANGUS,, aku cuma rasa HAUS je,, haishh,,salah cakap pulak.. 


kenyataan!! -> bila puasa,,tekak pun jadi sengau bila bercakap

Tuesday, 23 August 2011

BENCI!!! BENCI!!! BENCI!!!!!!!!!!!


haishhh,,,panas je hati ni,,, 
mane tak nye,,, 
baru tadi terkejut tengok gambar HANTU tengah MENJERIT!!! 
da la aku ni PENAKUT!! 
argh!!!! geramnye!!!! 

tadi sedang aku seronok godeh LINK-LINK yang ada kat facebook,,, 
aku terlihat ada orang post link,, 
orang tu cakap link tu LAWAK!! 
aku ni kan suke benda-benda yang lawak-lawak,, 
so aku try la bukak,,, 

time tu aku da memang bukak volume laptop ni 50%,, 
so, da kira kuat la tu,, 
then aku duduk depan-depan,,, 
sekali bukak........ 

HAH KAU!!! 
lari lintang pukang aku,,, 
adik kecik aku yang tengah sembahyang sebelah aku ni pun terperanjat,, 
sampai terbatal sembahyang dia,,, 
menjerit ikut aku,,, 

gambar dengan jeritan hantu tu tak berhenti-henti,,, 
GILA!!! SERAM TUUU!!! 
aku nak tutup tapi takut,,,
tangan aku da tutup telinga aku,, 
mata aku da pejam,, 
macam mana nak tutup benda PUAKA tu!! 

so, aku panggil adik aku yang lagi sorang,,, 
suruh dia tutup benda tu,,, 
nasib baik la adik aku tu berani,,, 
tak de la penakut macam aku,,, 
da tua-tua pun penaku aku ni,, 
mengalahkan budak kecik,,, 

janganlah mudah percaya orang-orang yang kat FACEBOOK tu,,
pelankan volume laptop,,, 
jangan jadi macam aku!!! ( PENAKUT ) 

Monday, 22 August 2011

MALAM YANG SUNYI................


malam semalam seperti biasa hari Ahad aku dengan family aku buka puasa kat kampung,,, 
tapi semalam kitoang sekejap je kat sana sebab kitorang kena hantar kakak aku pergi rumah kawan dia kat Pontian,,, 
so lepas maghrib kitorang gerak,, 
ayah aku lalu jalan yang gelap+sunyi sepi,, 
da sampai kat prt. Panjang ayah aku ada dapat satu massage kosong,,, 
dari siapa pun tak tahu,,, 
da sampai kat simpang tiga ayah aku belok secara tiba-tiba,, 
sebab kat situ tak ada lampu,,, 
selalunya ada lampu,,maybe rosak kot,,, 
lepas belok tu,,tiba-tiba kereta ayah aku berbunyi,,, 
dan terasa macam tayar nak tercabut,,, 
then ayah aku pun parking kat tepi jalan,,, 
time tu yang ada kat dalam kereta > ayah,mak,kakak, 2 adik aku dan aku,,, 
masa ayah aku berhentikan kereta, aku tengok sekeliling,,, 
terasa seram gila cause kiri kanan hutan+ tak ade lampu jalan+tak banyak kereta,,, 
seram tuuuuuu,,,,*nasib baik bulan puasa 
lepas tu ayah aku call pakcik aku,,, 
mase ayah aku call pakcik aku aku sempat tengok jam,,, 
''ala,,baru 8.30,,,'' 
lepas setengah jam menunggu, pakcik aku akhirnya tiba,, 
ayah aku suruh pakcik aku hantar akak aku pergi rumah kawan akak aku bersama dengan mak aku,,, 
so yang tinggal kat situ hanya ayah, 2 adik aku dan aku,, 
pergh!!! 4 orng je tu,,, 
MENAKUTKANNN!!!! 
then ayah aku call sedara ayah aku yang bekerja kat bengkel kereta,,, 
tak lama tu,,,sedara ayah aku tu datang dengan kawan dia,,, 
diorang la yang uruskan kereta ayah aku tu,,, 
masa tunggu diorang betul kan kereta, 
adik aku yang paling kecik ade nyanyi satu lagu,,, 
lagu ape?? dia nyanyi lagu raya,, 
tapi dia pergi ubah lirik lagu tu,,, 
nak tahu dia nyanyi macam mana?? 
sebelum tu korang ingat tak lagu Selamat Hari Raya?? 
kan ada lirik yang macam ni,,

--> mintak mak kuih sepotang,, 
      saya mahu makan kerna perut kosong,,, 

ha,,,ingatkan,,,oky sekarang dengar versi adik aku pulak,,, 

-->mintak mak kain putih,, 
     saya mahu pakai bile...... 

dia belum abis nyanyi lagi aku da suruh berhenti,,, 
mane tak nye,,, 
cuba korang nyanyi or dengar org sebut kain putih,, 
haissshhhh,,,, 
naik semua bulu tengkuk aku,,, 
da la kiri kanan hutan, gelap gelita pulak tu,,, 
tunggu punya tunggu punya tunggu,,, 
akhirnya siap juga diorang betulkan kereta tu,, 
aku tgok jam da pukul berapa,,, 
''11.00 MALAM!!!!'' 
gila la,,,lama tu,,, 
then lepas tu kitorang patah balik rumah nenek aku sebab dekat untuk tunggu mak aku,,, 
kitorang gerak balik ke rumah pukul 11.30,,, 
tibe rumah aku tak tahu pukul berapa sebab aku terus TIDUR!!!!!!

Friday, 12 August 2011

TIPS-TIPS MEMUJUK HATI SI DIA

Saya percaya setiap pasangan akan mempunyai masalah ini. Tidak kira sama ada anda telah berkahwin ataupun sedang berkapel. Jika tidak berlaku merajuk dalam perhubungan, bukan perhubungan maknanya. Tetapi, sekiranya si Dia merajuk. Apakah yang anda akan lakukan? 

Kenapa merajuk?
Sebelum kita mengetahui cara untuk memujuk ini, kita harus tahu apakah menyebabkan seseorang itu merajuk. Seseorang itu merajuk disebabkan atas beberapa sebab.

1. Cemburu
Ya, ini merupakan faktor utama kenapa si Dia merajuk. Dia cemburu disebabkan ada sesuatu yang cuba menganbil anda dari dirinya. Seperti kawan-kawan, pekerjaan, keluarga dan sebagainya.

2. Tidak dapat apa yang diinginkan
Si Dia menginginkan sesuatu dari anda, tetapi anda tidak memberikannya. Sebagai contoh, Si Dia ingin memakan roti canai *kenapa pasal roti canai pulak ni? = =" , tetapi anda tidak mahu, dan anda ingin makan benda lain. Jadi, si Dia pun merajuk sebab dia hendak jugak makan roti canai. Payah jugak ni!!

3. Orang lain lebih hebat dari dia
Adakalanya dia akan merajuk untuk mendapatkan perhatian dari anda. Dan kadangkala, si Dia merajuk di sebabkan ada sesuatu yang membuatkan dia berasa marah dan tidak selesa. Untuk mengubat perasaan dia itu, dia perlukan anda disamping dirinya tetapi dengan cara yang sangat berbeza - memujuk.

Bagaimana nak pujuk? 
Ok. Sekarang ini kita sudah mengetahui sebab kenapa si Dia boleh merajuk. Dan sekarang bagaimanakah cara untuk memujuknya. Diingatkan, tips-tips ini bukan langkah-langkah untuk memujuk, cuma sebagai panduan atau tips sahaja.

1. Terangkan perkara sebenar
Adalah lebih mudah berkata benar dari berdusta. Ceritakan kepada si Dia apa yang berlaku pada anda dan tanya pada si Dia kenapa dia merajuk. Berterus teranglah dalam perhubungan anda. Janganlah berselindung. Dengan mengwujudkan budaya bertanya dan berkata benar ini, dapat mengeratkan perhubungan kerana, anda mengambil berat si Dia. Ini juga bermaksud anda menunjukkan bahawa anda menyayangi dia.

2. Bertolak ansurlah dan bijak dalam membuat keputusan
Memang sukar untuk kita bertolak ansur tetapi tidak bermakna kita kalah sekiranya kita mengalah. Dalam situasi sebegini, anda haruslah bijak dalam membuat sesuatu keputusan. Sekiranya si Dia merajuk dan anda tidak berjaya memujuknya, gunakan gaya anda yang tersendiri dalam memujuk hatinya. Dengan ini, anda kelitahan bijak dalam membuat keputusan.

3. Ucapkan kata kata ''manis''
Manis tidak semestinya manis bukan? Ketika si Dia tengah merajuk, cuba anda bergurau senda dengan dia dengan menggelarkan si Dia, "bucuk" , "comot" , "manje" dan sebagainya. Dalam pada itu, selit-selitkan ayat-ayat power anda dalam perbualan tetapi masih mengekalkan perkataan-perkataan manis seperti yang saya sebutkan tadi.

4. Nyanyikan lagu buatnya
Ha....tips ini merupakan bagi saya tips yang paling ultimate. Kalau ditanya, beberapa ramai yang sanggup nyanyi untuk kekasihnya? Pernah tak anda menyanyikan lagu untuk kekasih anda? Mungkin jawapannya ramai yang mengatakan tidak kerana saya juga tidak pernah lakukannya. Mengapa saya tidak lakukannya? Kerana suara sata tidak sedaapppp!!! ;'( . Tetapi pasangan saya sering menyanyikan lagu untuk saya. Tidak percaya? Tak nak percaya sudah. Saya sudah berkata benar. Apabila anda mendendangkan lagu untuk si Dia, adakah si Dia akan tersenyum dan ketawa? Sudah pasti ya. Kerana dapat mendengar suara buah hatinya menghiburkan dirinya. Tidakkah ianya menggembirakan? Sudah pasti senyuman terukir di bibirnya. : )

Thursday, 14 July 2011

SUNGGUH PERIT KURASAKAN

ADUH!!!! SAKITNYA!!!! 
itu la ungkapan yang sering aku sebut,,, 
betapa peritnya kesakitan ini,,, 
mengapa aku harus merasa kesekitan ini,,, 

walaupun ia terlalu perit ku rasai,,, 
namun ku yakin ia berakhir dengan apa yang ku harapkan,,,, 
sabar dan tabah akanku tanamkan di dalam diriku ini,,, 
semoga mimpi-mimpiku menjadi nyata,,, 

tetapi,,, 
berapa lamakah lagi harusku rasai,, 
setiap hari kurasakan semakin sakit,,, 
walaupun ku tahu,,, 
jikaku masih teruskan juga ia akan bertambah teruk,,, 

biarlah,,, 
moga apa yang kuimpikan tercapai akhirnya,,, 
hanya mampu aku berserah kepada-Nya,,,

wah,,,mukadimah yang sungguh nenyentuh hati,, 
dengan apa yang aku lafaskan diatas tadi,,, 
apa yang korang bayangkan,, 
adakah korang fikir aku sedang dilanda kekecewaan,,, 
oh,,,no no no no,,,, 
harap2 ia tak berlaku,,, 

sebenarnya aku dalam proses belajar main gitar,, 
dari dulu aku nak sangat belajar main benda alah ni,,, 
tapi tak da yang nak ajar aku,,, 
 nak harapkan satu-satunya abang aku,,, 
urhhh,,,HAMPEH,,,, 
kedekut gilak nak ajar aku,,, 

sekarang ni aku tengah belajar bersama-sama dengan Eyya,,, 
Eyya ni pun teringin sangat nak goreng gitar,,, 
maklumla,,,dia nk jadi macam NAJWALATIF,,, 

kat rumah aku try main gitar abang aku,,, 
tapi bila aku main aje,,, 
ia menghasilkan bunyi yang sungguh ergh,,entah la,,, 
susah aku nak cakap,,,

tapi tak ape,,, 
aku cakap gak bunyi tu macam ape,,, 
bunyi tu macam bunyi periuk,kuali,mangguk yang bertaburan,,,
aku pun pelik asal bunyi macam tu,,,, 
padahal kord yang aku guna betol,,, 
ni mesti gitar abang aku yang LAPOK,,,,  

da la guru yang ajar aku tu suruh tekan tali gitar tu kuat2 bila main,,, 
habis jariku hancur tekan tali gitar abangku tu,,, 
guru tu cakap tekan tali tu sampai terkena kayu gitar,,, 
tapi bila aku tekan gitar abangku,,, 
talinya terapung walaupun aku tekan sekuatnya,,, 

adoi,,,memang hancurla jariku ini,,, 
bila da hancur mula lah nak tumbuh kematu,,, 
tapi,,aku tetap dengan pendirian ku,,, 
akan ku gapai impian ku itu,,,



Friday, 10 June 2011

letters

the most selfish one letter 'I' - avoid it 

most satisfactory two letters 'WE' - use it 

most poisonous three letters 'EGO' - kill it 

most used four letters 'LOVE' - value it 

most pleasing five letters 'SMILE' - keep it 

fastest spreading six letters 'RUMOUR' - ignore it 

hardworking seven letters 'SUCCESS' - achieve it 

most enviable eight letters 'JEALOUSY' - distance it 

most powerful nine letters 'KNOWLEDGE' - acquire it 

most divine ten letters 'FRIENDSHIP' - maintain it  

Friday, 27 May 2011

Hamiza or Mastura???

sebelum korang dengar story aq 
mesti korang nak tahu tentang diri aku kan,,,
okey okey,,
aku perkenalkan nama aku dulu,,, 
nama sebenar aku Norhamiza Zulhairi 
(bermaksud bijaksana,cantik dan kuat)
selalunya orang panggil aku dengan tiga nama 
1- Emyza 
2- Ammy 
3- Mastura 
Mastura???mesti korang pelik kan dengan mana aku yang ketiga tu,, 
 tu gelaran aku kat rumah aje,, 
aku sendiri pelik dari mana parents aku dapat nama tu,,, 
aku tengok nama sebenar aku dengan nama mastura tu 
memang tak ada kene mengene,, 
jauh bezanya dari segi perkataan, ejaan dan sebutan,,, 
soalan paling aku takut bila orang tanya dekat aku ialah 
'siapa nama kamu??' 
(tak ada soalan lain apa nak tanya)
soalan tu paling aku fobia dan allergic 
lagi2 kalau keluarga or sedara jauh yang tak tahu nama aku 
yang tanya soalan tu
bila diorang tanya mula lah aku pikir beribu kali 
mana nama yang patut aku bagi tahu 
 hamiza or mastura??? 
kadang2 aku nyesal gak sebab ada 2 nama yang berbeza ni 
tapi aku tetap bersyukur 
sebab dalam seluruh keluarga aku
 tak ada orang yang ada 2 nama macam aku
boleh dikatakan aku ni unik gak sebab ada 2 nama
( unik la sangat,,,,,,,,)
by the way,,
thans for my parents cause give me two beautiful name,,,=D





YEAH!!!! cuti dah datang!!! dah lama aku menanti akhirnya tiba jugak,,, paper exam dah abis aku jawab walaupun banyak soalan yang aku tinggalkan,,hehehe...ala,,baru midterm belum spm...harap cikgu halalkan apa yang aku tak jawab tu,,,lagi2 cikgu monis,,aku harap dia tak marah aku hantar paper chemistry kosong kat dye,,,huhu,, bab exam da selesai,,ni tinggal nak pikir ape pulak nak buat masa cuti ni,,,aku dengan kawan2 aku dah pikir nak keluar cuti nie,,,nak pergi mana aku tak tahu,,,janji keluar,,,boring la duduk rumah,,, sapa kawan2 yang aku maksudkan??? semestinya Amirah Ardini dan Ellya Shahila,,,diorang la kawan sekelas, sekepala, segosip, sehati, sejiwa tapi tak sekata,,, tapi itu bila dekat sekolah la,,,dekat luar sekolah kiteorang jarang jumpe,,,yela,,masing2 malas nak keluar rumah,,,masing2 balik aje tidur terus,,,,nak rehatkan otak setelah lama gunakan tuk belajar (belajar???bukan bergosip ke???) hehehe,,,, hobby kita orang ialah story tentang sorang budak perempuan ni,,, budak ni sering jadi bahan utama kita orang bila nak bercerita,,,,apa yang budak ni buat sering di perlihatkan kita orang,,,bukan apa, budak ni sering muncul depan kita orang tak tengok masa dan tempat,,,budak ni kalau buat sesuatu perkara terlalu beria,,,kadang2 perangai dia buat kita orang menyampah (kadang2??? bukan ke selalu??),,,pasal budak ni aku stop kan dulu,,,nanti kalau ada masa aku ceritakan lagi kisah dia ea,,,oky,,kita sambung balik pasal kawan aku,,,macam yang aku katakan tadi di sekolah aku rapat dengan budak dua orang tu,,,tapi bila kat rumah pulak aku lebih rapat dengan Erqa Shazira,,,dia la yang ganti sekejap tempat budak dua orang tu,,, dulu aku dengan budak eqa nie macam belangkas,,,kemana aje ada dia di situ ada aku,,,sampai ramai orang cakap yang kita orang adik beradik,,,,tapi sekarang kita orang da tak rapat lagi macam dulu bila kat sekolah sebab kita orang dah terpisah kelas,, dia masuk kelas sains aku pulak teknikal,,,masing2 pilih jalan sendiri,,,tapi kita orang tetap rapat bila di luar sekolah sebab rumah dia dekat aje dengan rumah aku,,,aku nk ajak sekali dia cuti ni tapi takut pulak dengan bapak dia,,,da la bapak dia polis,,,takut nanti bila nak mintak kebenaran nak keluar dengan eqa bapak dia soal aku macam penjenayah pulak,,,cerita pasal kawan2 aku, aku da cerita,,,mahu cerita pasal apa pulak ek??? urm,,,tak apa la,,,sampai sini aje la aq story,,,sekarang time nak main message dengan si DIA pulak,,,siapa si DIA tu??? urm,,,nanti kalau ada masa aku story pulak pasal budak ni ea,,,,oky la,,,bye,,,